Fakta om vår samfällighet

Samfälligheten Skogome Sörgård består av 94 hushåll och styrs av stadgar fastställda av länsstyrelsen. Vår styrelse består av fem ordinarie ledamöter och två suppleanter Styrelsen förvaltar samfälligheten och utför det som årsstämman beslutat. Styrelsen är ansvarig inför årsmötet som hålls i mars varje år. Vid årsmötet har du som medlem möjlighet att vara med och påverka framtiden för vår samfällighet.

Fjärrvärme
Värmen köper vi från vår grannförening HSB. Detta styrs av ett avtal som gäller till 2029.

Lämna gärna din mailadress till: samfalligheten.skogome.sorgard@gmail.com  På så sätt kan vi snabbare ge info om eventuella driftstörningar etc.

Tvättstuga
Som medlem i samfälligheten har du också tillgång till HSBs tvättstuga vid lekplatsen. Där finns även en hjärtstartare.

Parkering
Alla fastighetsägare har ett eget garage. Parkeringsplatserna i vårt område är avsedda för alla medlemmar, men antalet är begränsat. Fler p-platser är på gång men medlemmarna uppmanas att visa hänsyn och ha max 1 bil per hushåll parkerad utomhus.

Vid behov finns gästplatser på den stora parkeringen vid gamla panncentralen.

Elbil
Vi undersöker möjligheten till olika laddningslösningar i vårt område. Observera att det inte är tillåtet att ladda elbilar i garagen, bland annat på grund av brandrisken.

Städdagar
Våra gemensamma ytor sköts av medlemmarna själva. Det gäller snöskottning, ogräsrensning och diverse underhållsarbeten vid din fastighet.

Vi har två gemensamma städdagar om året (en på våren och en på hösten) där du och dina grannar snyggar till på er del. Info om detta kommer separat när det närmar sig.

Självklart visar vi hänsyn och slänger inte skräp, tuggummi eller fimpar i området.

Snöskottning
Tänk på att det är vi själva som sköter våra gemensamma ytor. Vi hjälps åt att skotta och sanda i gångarna och på parkeringarna.

Samfällighetens garage
Det finns ett gemensamt garage med skottkärra och verktyg som medlemmarna kan låna. Gräsklipparna är dock bara till för våra gemensamma ytor och lånas därför inte ut. Skriv upp på listan när du lånar och lämnar tillbaka, och återlämna det i gott skick. Koden får du från styrelsen.

Samfällighetens ansvar

  • I den gemensamma utemiljön ansvarar samfälligheten för parkeringar, stolpbelysning, gångvägar, brunnar och grönytor.
  • Samfälligheten ansvarar för gemensamma rör och ventiler i källaren avseende värme, vatten och avlopp samt kabel för Comhem. Rör och avstängningsventiler som enbart avser den egna fastigheten ansvarar respektive fastighetsägare för.

Fastighetsägarens ansvar

  • Fastighetsägaren ansvarar för rör och ventiler som gäller den egna fastigheten, se ovan. Det gäller även vid byte eller anslutning till de befintliga installationerna vid renovering eller ombyggnad.
  • Tänk på att alltid stämma av med styrelsen om det råder osäkerhet om vems ansvaret är. Vid arbeten som ligger under styrelsens ansvar måste styrelsen informeras och godkänna innan beställning av arbete/material görs. Vid renovering/ombyggnad kan man inte i efterhand begära ersättning för utfört arbete.

Medlemsavgift
Avgiften till samfälligheten är 2.500 kronor per månad. Kan betalas både månadsvis och per kvartal (summan blir då 7.500 kronor. Betalas in via bankgiro 411-9244 eller plusgiro 42 70 80-7. Avgiften gäller innevarande månad och ska vara samfällighetens konto tillhanda senast sista dagen i respektive månad.

I avgiften ingår kallvatten, varmvatten, fjärrvärme, avlopp och dagvatten, tillgång till tvättstuga, basutbud tv-kanaler samt bredband 250/50, skötsel av gemensamma markytor, en p-plats i mån av plats och lån av trädgårdsredskap från gemensamhetsgaraget (dock ej gräsklippare och trimmer). 

Skriva en motion
En motion är ett förslag om förändring som medlem vill att årsmötet ska rösta om.

Så här skriver du en motion om du vill lägga fram ett förslag till årsstämman:

  • Rubrik som beskriver vad det handlar om.
  • Text som tydligt och kortfattat beskriver förslaget.
  • Avsluta med att formulera en ”att-sats”, det du vill att mötet ska fatta beslut om.
  • Skriv under med ditt namn.
  • Skicka din motion till styrelsen senast 15 februari.

Stadgar
Stadgar för samfälligheten Skogome Sörgård 2:78—2:265 i Göteborgs stad bildad vid förrättning enligt lagen om vissa gemensamhetsanläggningar enligt anläggningsbeslut den 5 februari 1969.

  • §1 Samfällighetens firma och ändamål
    Samfällighetens firma är Skogome Sörgård 2:78—2:265 och har till ändamål att förvalta den anläggning som förklarats eller kommer att förklaras såsom samfällighetens.
  • §2 Medlemskap
    Delägare i samfälligheten utgöres av fastigheterna Skogome Sörgård 2:78—2:265.
  • §3 Samfällighetens styrelse
    Styrelsen skall bestå av fem ledamöter som väljes å ordinarie samfällighetsstämma för en tid av två år. Samtidigt väljes två suppleanter för en tid av ett år.Av de vid första samfällighetsstämman utsedda ordinarie ledamöterna skall två avgå vid nästkommande samfällighetsstämma.Styrelsen har sitt säte i Göteborg.
    Styrelsen utser inom sig ordförande, kassör och sekreterare.
    Styrelsen äger utse tre personer varav minst två styrelseledamöter att två i förening teckna samfällighetens firma.Styrelsen är beslutsför med tre ledamöter eller suppleanter. Ledamot eller suppleant som närvarit vid sammanträde anses ha deltagit i där fattat beslut såvida han inte vid sammanträdet till protokollet anmält reservation mot beslutet. Vid styrelsens sammanträden skall föras protokoll.

    Kallelse till styrelsesammanträde, vilken skall innehålla uppgift om förekommande ärenden, skall av ordföranden tillställas ledamöterna minst fem dagar före sammanträdet. Ledamot som är förhindrar att närvara har att befordra kallelsen vidare till suppleant.

    Styrelsen har att till det årligen återkommande ordinarie sammanträdet med samfälligheten avge styrelseberättelse för det gångna verksamhetsåret, uppgöra förslag till program för anläggnings- och underhållsåtgärder att utföras under följande år, ävensom förslag till utgifts- och inkomststat och till debiteringslängd.

    Styrelsen skall tillse att under dess förvaltning stående egendom är försäkrad till betryggande belopp. Kontanta tillgångar skall insättas å bank.

    Det åligger styrelsen att föra räkenskaper över förvaltningen. Räkenskaperna skall avslutas per den 31 december årligen. Räkenskaperna skall hållas till revisorernas förfogande senast den 1 februari följande år.

  • §4 Samfällighetsstämman
    Ordinarie samfällighetsstämma skall hållas under mars månad å dag och lokal som styrelsen bestämmer. Kallelse till stämma med samfälligheten utfärdas av styrelsen minst fjorton dagar i förväg genom personliga kallelser. I kallelse skall anges vilka ärenden som skall behandlas.
    Alla val sker öppet där ej närvarande röstberättigad delägare påkallar sluten omröstning. Vid lika röstetal avgöres val genom lottning, men gäller i andra frågor den mening, som biträdes av ordföranden.Genom styrelsens försorg skall vid sammanträdet föras protokoll.Vid ordinarie stämma skall följande ärenden förekomma:
      • Val av ordförande för stämman
      • Val av en justeringsman
      • Styrelseberättelsen för det gångna året
      • Revisionsberättelse
      • Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
      • Styrelsens förslag till program för anläggnings- och underhållsarbeten
      • Styrelsens förslag till utgifts- och inkomstat och till debiteringslängd
      • Beslut om arvode till nästkommande års styrelse och revisorer
      • Val av styrelse och revisorer
      • Behandling av inkomna ärenden och motioner
      • Vad styrelsen eljest vill hänskjuta till stämman

Motioner skall för att kunna upptas till behandling vid ordinarie stämma vara styrelsen tillhanda senast den 15 februari.

  • §5 Revision
    För granskning av styrelsens åtgärder och räkenskaper skall å ordinarie stämma utses två revisorer och en suppleant. Revisorer och suppleant väljes för en tid av ett år. Revisionsberättelsen skall senast två veckor före ordinarie stämma avlämnas till styrelsen.
  • §6 Ändring av stadgarna
    Ändring av dessa stadgar skall för att bli gällande antagas av två på varandra följande stämmor varav en ordinarie.